Matins de Clàssica - La Ferlandina

Matins de Clàssica - La Ferlandina

Comença el 23 Abril 2017 12:15

A Lluïsos d'Horta

Publicat per Lluïsos d'Horta

info@lluisoshorta.cat

93 427 73 27

http://www.lluisoshorta.cat

Categories: Matins de Clàssica

Etiquetes: clàssica

Hits: 937


Lluïsos d'Horta volem apostar per la promoció de la música, en totes les seves variants. Un grup de socis entusiastes de la música clàssica ens hem organitzat per portar música de cambra al nostre teatre. L'hem programat un diumenge de cada mes, en horari matinal al migdia i l'hem anomenat Matins de Clàssica.

Pel proper diumenge 23 de març La Ferlandina ens ofereix un concert de música barroca, Converses instrumentals: una mirada al món de la Triosonata Barroca:

  • Meritxell Tiana, violí
  • Miguel Zamarripa, traverso
  • Anna Casademunt, viola de gamba

Preus: Socis: 6,00€ - No socis: 8,00€

La Ferlandina està format per músics que es reuneixen a Barcelona després de recorreguts i trajectòries musicals diverses. Tots ells compten amb múltiples experiències musicals que van des de la música medieval a la música contemporània, així com la col·laboració amb altres arts escèniques com el teatre la dansa i l’òpera.

El conjunt neix amb la voluntat de treballar un repertori d'interès comú i poc habitual dins l’escena musical catalana: La música anglesa dels segles XVI i XVII.

Més endavant decideix explorar altres repertoris amb la característica de mantenir un fil conductor literari o teatral i amb la intenció de fer viure la música antiga d’una manera actualitzada, responent a la diversitat de públic que podem trobar a les sales de concert.

La Ferlandina té la voluntat de parlar i representar la música als oients d’avui en dia, compartint les inquietuds de la societat actual que l’envolta, barcelonina, catalana o europea. Partint d’allò quotidià vol endinsar-se en temes de caire universal a través de la música i amb l’ajuda d’altres llenguatges, sovint més propers, com són la paraula, el gest, la literatura, el teatre i la dansa.

El programa:

Converses instrumentals: una mirada al món de la Triosonata Barroca

En el fructífer món musical de l'època barroca, en què la música instrumental desenvolupa rellevància i protagonisme, un dels gèneres més explorats va ser la Triosonata, és a dir, les peces per a dues veus solistes i baix, creant així un teixit sonor i contrapuntístic amb moltes possibilitats expressives. Una autèntica capacitat de conversa musical on els tres instruments conviuen i desenvolupen els diferents sentits: riuen, ploren, parlen i reciten tota una gamma de sensacions i sentiments universals, anomenats "affetti" ("afectes") pels compositors de l'època.

Aquest programa ens endinsa en un recorregut estilístic per la sonoritat pròpia de la Triosonata al segle XVIII. Hi trobarem la vessant francesa, amb el refinament i elements procedents de les danses que la caracteritzen, dins les peces de Marin Marais i Jean Jacques Hottetterre. També explorarem la proposta sonora duta a terme per Johann Sebastian Bach, en que el contrapunt és indispensable i característic. Passarem també per la proposta anglesa, on Henry Purcell va ser un dels compositors més reconeguts i va saber trobar una sonoritat intensa i concreta. No deixarem de banda tampoc el que passava a casa nostra: gràcies a les tasques de recuperació musicològica, podrem tornar a escoltar una Triosonata amb dos moviments d’un dels músics i compositors més reconeguts de la seva època, Joan Pla, a qui el seu virtuosisme va portar per arreu del continent. Descobrirem la sonoritat que es plasmava a Catalunya a l’època, així com les noves influències estilístiques que van començar a arrelar en la música de casa nostra.
Sens dubte, un concert ple de plats musicals molt variats que, tots junts, ens porten a fer una exploració sonora del món instrumental del s. XVIII.