Chris el suís

Chris el suís

Comença el 14 Febrer 2020 20:30

A Lluïsos d'Horta

Publicat per Lluïsos d'Horta

Categories: Secció de Cinema

Etiquetes: concert, #LluïsosCinema, Documental del mes

Hits: 4814


#LluïsosCinema presenta El Documental del mes de DocsBarcelona. Aquest mes el documental es Chris el suís, d'Anja Kofmel (2018 - 90 min. VO en anglès, alemany i suís subtitulada en català. Producció: Alemanya, Croàcia, Finlandia, Suissa)

Sinopsi: (animació, conflictes, periodisme) Quan la guerra de Iugoslàvia va esclatar, joves de tot Europa hi van anar a lluitar, entre ells, un periodista suís anomenat Christian Würtenberg.

A principis del gener de 1992 van trobar el seu cos sense vida prop de Vukovar (Croàcia) uniformat com un mercenari. Segons l’autòpsia que se li va practicar, va morir estrangulat. De fet, unes setmanes abans en Chris s’havia convertit en membre del PIV (Primer Batalló de Voluntaris Internacionals), un grup paramilitar que va ser fundat per Eduardo Rózsa-Flores, “Chico”, que s’encarregava de “netejar” la població sèrbia en les àrees frontereres.

Vint anys més tard, la cineasta Anja Kofmel investiga el perquè de la seva mort i què va portar el seu cosí a la guerra. Gràcies a un diari personal que en Chris va deixar, l’Anja comença a imaginar com van ser els seus últims mesos de vida. El que comença com una curiositat per entendre les motivacions d’un noi suís de 27 anys que se’n va anar a cobrir una guerra, es converteix en una investigació acurada i personal. Per fer-ho, reuneix testimonis com els membres de la seva família, els seus ex-companys periodistes, mercenaris del PIV i, fins i tot, l’ex-terrorista Carlos el Chacal.

La visió que a poc a poc es va creant en l’imaginari de l’Anja Kofmel sobre els últims mesos de vida d’en Chris, es transforma en un món animat molt personal que ens recrea els últims dies d’un jove periodista que es va perdre en la foscor d’una guerra brutal, com si es tractés d’una mort anunciada.

FITXA TÈCNICA