Ismene

Ismene

Comença el 06 Maig 2018 18:00

A Lluïsos d'Horta

Publicat per Lluïsos d'Horta

info@lluisoshorta.cat

934277327

http://www.lluisoshorta.cat

Categories: Teatre

Etiquetes: concert, XTAC, Espectacles XTAC, Conferència

Hits: 5961


Consumeix cultura

Ismene, va ser dels únics testimonis que va sobreviure a la tragèdia atroç de la seva nissaga en l’antiga Grècia. Quan accepta el repte de la invitació a la conferència, no ho fa amb la intenció de justificar els seus actes, si no, per trobar respostes a les qüestions que l’agiten i la consumeixen. Desgrana minuciosament el seu passat que l’ha corsecat tota la vida. Necessita fer net, necessita acceptar per poder mirar endavant. Pensen que la seva germana Antígona és millor que ella? Jutjar-la és molt fàcil. Creuen que la poden descriure en dues o tres frases simplistes o la tanquen dins d’unes paraules odioses: covarda, submisa, poruga... Però no saben qui és Ismene; “Volia morir heroicament per fer-se perdonar de no ser heroica”... Ha volgut venir aquí per mirar d’entendre el que va viure, exposar-nos els seus dubtes intentant reconstruir la història, amb l’esperança que sentin el so de la seva pròpia veu, la vibració, farà que és bellugui alguna cosa dins seu, dins de vostès, dins de l’univers.

Presentem Ismene, de Carole Fréchette, un monòleg de dramatúrgia contemporània amb una durada de 35 minuts, que convida al debat. Està estructurat en format de conferència, que convida a acabar amb un col·loqui on podrà participar tot el públic.

Preu: Soci 5,00€ - No Soci 6,00€

{snippet TicTacTiquetStart}{snippet TicTacTiquetEvent|2319|Ismene}{snippet TicTacTiquetEnd}

EQUIP ARTÍSTIC

La primera lectura d’Ismene de Carole Frèchette va ser el gener del 2016. Cada any el Festival Le Paris des Femmes, convida a novel·listes, dramaturgues, guionistes i actrius, a escriure una peça curta, amb un màxim de 3 personatges, sobre un sol tema. El 2016 el tema triat va ser “Crim i Càstig”, un gest de complicitat a Fedor Dostoievski. Les creacions es representen com lectures dramatitzades al Théâtre de Mathurins, de Paris.

Amb aquests requisits Carole Fréchette va teixir aquest text. El resultat ha sigut un text que ens ha atrapat per la seva original teatralitat, per la reivindicació als personatges ningunejats, sobretot com a condició de dones, pel debat que genera, per tornar-nos a apropar a la tragèdia grega i adonar-nos que el dilema entre moral i ètica persisteix més que mai en els nostres dies.

«Per què Ismene s’acusa, davant Creont, d’un crim que no va cometre, després d'haver dissuadit Antígona perquè no transgredís la llei? La autora del Quebec fa aquesta pregunta al personatge de Sòfocles, donant-li l'oportunitat d'existir i tenir la seva versió de la tragèdia »

Carole Fréchette respon amb una bella proposta dramàtica, que destil·la un humor contemporani. Fina Rius pren amb timidesa i valentia, aquest personatge secundari, que es va mantenir a l'ombra de la seva germana quan ella crida: «M'ofegues, Antígona! Em sents? M'ofegues!» (...) «No, Antígona! tu no ets la darrera. Jo sóc aquí. Per molt que em vulguis esborrar, jo sóc aquí, per sempre...» (...) A cadascun el seu paper en el teatre del món (...). Una proposta matisada i intel·ligent.

Ismene